Soorten lagers

Als men het over lagers heeft, bedoelen ze vaak kogellagers of rollende lagers. Er zijn echter heel veel verschillende soorten lagers, die op de meest uiteenlopende manieren en producties toegepast kunnen worden.
Wat alle lagertypes gemeen hebben, is dat ze de wrijving tussen bewegende delen van een constructie verlagen en daardoor de beweging soepeler maken. Dat heeft vele voordelen. 
Zonder het gebruik van lagers zouden veel bewegende constructies niet gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast draagt een goed lager bij aan het feit dat er minder slijtage is, hogere snelheden gehaald worden en het gehele proces efficiënter verloopt.

Voor allerlei soorten lagers, in verschillende maten en uitvoeringen, ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk ons assortiment:


 

Soorten kogellagers

Het kogellager is het bekendste soort lager. In dit geval rollen de binnenring en de buitenring door middel van een kooi met kogels over elkaar. In de meest simpele variant neemt een kogellager radiale krachten op. 
Maar er zijn verschillende soorten kogellagers:

  • Tweerijige zelfinstellende kogellagers bijvoorbeeld, waarvan de buitenring zijn positie ten opzichte van de binnenring zelf instelt. Dit is erg prettig als er een risico op uitlijnfouten of asdoorbuigingen bestaat;
  • Ook hoekcontactlagers kunnen kogelvormige rollende elementen hebben, die naast radiale ook eenzijdige of, als een tweerijig hoekcontactlager gebruikt wordt, tweezijdige axiale krachten opnemen.
  • Als het juist om de axiale belasting gaat, is een axiaallager of taatslager het onderdeel dat je nodig hebt. Hierin kunnen de rollende elementen kogelvormig zijn, maar ook andere vormen hebben.

Rollende en lineaire lagers

Er zijn dus ook lagers met anders gevormde rollende elementen. Kegellagers kunnen bijvoorbeeld naast een zware radiale belasting, ook een zware axiale belasting uit één richting opnemen. En naaldlagers kunnen ook een hogere lasting aan, maar lagere snelheden dan een kogellager. Lagerblokken laten zich eenvoudig als vastlager bevestigen.

Is de beweging waarvan in jouw constructie de wrijving verminderd moet worden geen roterende, maar een rechte beweging? Dan heb je bij ons keuze uit een ruim assortiment aan lineair lagers en lineaire systemen. Bij dat soort systemen kan het overigens wel zo zijn dat de krachten alsnog door rollende elementen worden overgedragen, maar er wordt ook regelmatig met glijdende onderdelen, zoals glijlagers gewerkt. In dat geval is het van belang om voor voldoende smering te zorgen.

Online alle soorten lagers bestellen

Voor ons heeft de lagerwereld geen geheimen meer. Wij zijn al tientallen jaren actief als leverancier en zijn volledig op de hoogte van alle innovaties en ontwikkelingen in de lagerbranche. Wij hebben een assortiment samengesteld van enkel topfabrikanten, zoals: SKFFAGINANTNNSK en SNR. Alle gangbare onderdelen van deze merken leveren wij direct vanuit onze eigen voorraad. Profiteer dus van een ruim assortiment en razendsnelle levertijden!

Wil je in contact komen met één van onze medewerkers en hem of haar om advies vragen voor het juiste type lager voor jouw productie? Neem dan eenvoudig contact met ons op via het daarvoor bedoelde contactformulier, bel (0)24 677 88 11 of stuur een mail naar verkoop@twenty4bearings.nl.