Soorten lagers

Als mensen het over een lager hebben, bedoelen ze daar vaak een kogellager of een rollend lager mee. Er zijn echter heel veel verschillende soorten lagers die op de meest uiteenlopende manieren toegepast kunnen worden. 
Het enige wat al deze lagertypes gemeen hebben, is dat ze de wrijving tussen bewegende delen van een constructie verlagen en zo de beweging soepeler maken. Dit heeft heel veel voordelen. 
Sommige bewegende constructies zouden zonder het gebruik van lagers niet eens gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast zorgt een goed lager ervoor dat er minder slijtage is, hogere snelheden gehaald worden en het hele proces daarmee efficiënter verloopt. 
Voor alle soorten lagers kunt u in onze webshop terecht.
 
Soorten kogellagers

Zoals gezegd is het kogellager het bekendste soort lager. In dit geval rollen de binnenring en de buitenring d.m.v. een kooi met kogels over elkaar. In zijn meest simpele variant neemt een kogellager radiale krachten op. 
Maar er zijn verschillende soorten kogellagers. Tweerijige zelfinstellende kogellagers bijvoorbeeld, waarvan de buitenring zijn positie ten opzichte van de binnenring zelf instelt. Dit is erg prettig als er een risico op uitlijnfouten of asdoorbuigingen bestaat. 
Ook hoekcontactlagers kunnen kogelvormige rollende elementen hebben, die naast radiale ook eenzijdige of, als een tweerijig hoekcontactlager gebruikt wordt, tweezijdige axiale krachten opnemen. Als het juist om de axiale belasting gaat, is een axiaallager of taatslager het onderdeel dat u nodig heeft. Hierin kunnen de rollende elementen kogelvormig zijn, maar ook andere vormen hebben.

Rollende en lineaire lagers

Er zijn namelijk ook lagers met anders gevormde rollende elementen. Kegellagers kunnen bijvoorbeeld naast een zware radiale belasting ook een zware axiale belasting uit één richting opnemen. Naaldlagers kunnen een hogere belasting, maar ook lagere snelheden dan een kogellager aan. Lagerblokken laten zich eenvoudig als vastlager bevestigen. 
Is de beweging waarvan in uw constructie de wrijving verminderd moet worden geen roterende, maar een rechte beweging? Dan heeft u bij ons de keuze uit een ruim assortiment aan lineair lagers en lineaire systemen. Bij dit soort systemen kan het overigens wel zo zijn dat de krachten alsnog door rollende elementen worden overgedragen, maar er wordt ook regelmatig met glijdende onderdelen, zoals glijlagers gewerkt. In dat geval is het belangrijk om voor voldoende smering te zorgen. Ook voor deze soorten lagers kunt u op ons rekenen. 

Online lagers bestellen

Het aanbod aan lagers is veelzijdiger dan u in eerste instantie wellicht zou verwachten. Wij zijn al jaren actief als leverancier van deze nuttige onderdelen en voor ons heeft de lagerwereld dan ook geen geheimen meer. 
Omdat wij al die jaren goed op de wensen en aankopen van onze klanten hebben gelet, weten wij exact welke lagers tegenwoordig het meest gebruikt worden. Wij zorgen er dan ook voor dat juist die lagers altijd direct geleverd kunnen worden. 
Maar omdat wij ook goede contacten onderhouden met topfabrikanten als SKFFAGINANTNNSK en SNR, kunnen wij zelfs de minder gangbare onderdelen snel leveren. Zo hoeft uw productie niet lang stil te staan. Heeft u advies nodig over verschillende soorten lagers? Dan kunt u hier contact met ons opnemen.