Wiellagers

Een wiellager is een lager dat ervoor zorgt dat een wiel met een minimum aan weerstand en wrijving kan draaien. Hierdoor is het wiellager een essentieel en onmisbaar onderdeel van de wielophanging. In de meeste gevallen is een wiellager een groefkogellager, een hoekcontactlager of een kegellager.

Het is doorgaans niet lastig om een kapot wiellager te herkennen. Bij het nemen van een bocht wordt de meeste kracht uitgeoefend op het wiellager. In het geval van een defect wiellager, maakt het rijdende voertuig op dat moment een nadrukkelijk brommend geluid.

Is jouw wiellager aan vervanging toe? Ontdek ons ruime assortiment en vind het wiellager waar je naar op zoek bent.


 

Soorten en maten wiellagers

Qua opbouw verschilt een wiellager niet veel van een regulier kogellager. Het lager is opgebouwd uit twee ringen, waartussen de rollende elementen – kogels of in het geval van een conisch rollager kegelvormige rollen – een soepele, wrijvingsarme beweging mogelijk maken. Het wiellager vormt de verbinding tussen het wiel en de as. Het bevindt zich tussen het wiel, de astap en het fuseestuk.

De meeste wiellagers die tegenwoordig veel gebruikt worden zijn onderhoudsarm en zelfsmerend, maar dat betekent niet dat je geen omkijken meer hebt naar het wiellager wanneer het gemonteerd is. In tegenstelling tot andere soorten rollende lagers is een wiellager namelijk sterk aan slijtage onderhevig.
De belangrijkste oorzaak hiervan is dat het wiellager, net als de meeste andere bewegende onderdelen in een voertuig, tijdens gebruik sterk belast wordt. Het proces kan vertraagd worden door voldoende smering, een goede wielbalans of uitsluitend over goede wegen rijden, maar zelfs dan is slijtage niet te voorkomen. De keuze voor lagers met stevig materiaal kan de levensduur van een wiellager wél aanzienlijk verlengen.

In onze webshop vind je wiellagers van onder meer SKF. Een producent wie zijn meerwaarde in de lagerbranche een eeuw geleden al bewezen heeft. Dit bedrijf staat voor kwaliteit en service, en daar werken wij graag mee samen.

Wiellagers online kopen via Twenty4Bearings

Maakt je auto een hoop lawaai tijdens het maken van een bocht, en komt dit door een versleten wiellager? Bestel dan via onze webshop jouw gewenste producten en profiteer van onze korte levertijden. Ook als je voor montage van het wiellager een keerring of een andere afdichting nodig hebt, kun je dit in onze online winkel toevoegen aan je winkelmand.

Heb je vragen of wil je dat één van onze medewerkers met je mee op zoek gaat naar het geschikte lager? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)24 677 88 11 of stuur een e-mail naar verkoop@twenty4bearings.nl. Ook kun je gebruik maken van ons contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.